Pazarlama, işletmelerin belirli faaliyetlerini reklam ya da ilân yolu ile tanıtarak kâra dönüştürmesi adına yürüttüğü sürece verilen isimdir. Söz konusu faaliyetler ürün ya da hizmet olabilir. Aslında bu noktada sadece tanıtımın söz sahibi olduğunu söyleyemeyiz. Zira ürün ya da hizmetin üretimi ve tüketiciye dağıtımı gibi işlemler birer pazarlama stratejisi olarak sayılabilir. Pazarlama işletmelerin temel fonksiyonudur ve işletmeye bağlı bütün departmanlar doğrudan ya da dolaylı olarak pazarlamaya hizmet eder.

Pazarlama süreci nasıldır?

Pazarlama sürecinde öncelikle araştırma yapılması gerekir. Araştırma yapılacak alan elbette işletmenin hizmet verdiği pazardır. Araştırmalar sonrasında hedef kitlenin belirlenmesi ve tüketicilere ürün ya da hizmeti kabullendirilmesi gerekir. Sonrasında ise ürün, ücret, dağıtım ve tutundurma aşamalarının değerlendirilmesi ve ayrıca ürünün yapısı, rengi, modeli, hizmetin de nasıl ve kimler tarafından yapılacağı belirlenmelidir. Son olarak ise geri bildirim ve raporların değerlendirilmesi ve tüm bu unsurların irdelenerek pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi ya da sürdürülmesi gerekir.

Günümüzde pazarlama dendiğinde akla ilk olarak reklam gelmektedir. Reklam yapmak, daha fazla insana ulaşmak ve insanları etkilemek adına tercih edilebilecek en iyi yoldur. Eski zamanları düşündüğünüzde televizyondaki reklamların ne kadar az olduğunu ve hepsinin de insanları etkilediğini hatırlayabilirsiniz. Günden güne bu sektörün de gelişmesi ile neredeyse her ürün ya da hizmetin reklamlara dahil olduğunu görebiliriz. Ancak ürün ve hizmetler eski yıllara göre daha fazla artmış olsa da hala reklamların etkilerinin aynı olduğunu rahatça söyleyebiliriz.

Bunların yanı sıra gazetelerde ya da billboardlarda yayınlanan reklamları da bu konuya dahil edebiliriz. Bu reklamlar insanları evlerinde gazete okurken ya da yolda yürürken etkileyecek kadar güçlü hale gelebilir. Elbette bunun mükemmel bir pazarlama stratejisi olduğunu inkar etmek mümkün değildir. Bu şekilde aynı anda yüzlerce, binlerce hatta on binlerce insana ulaşmayı mümkün hale gelebilir.

Bundan birkaç yıl öncesine dönüp bakacak olursak gazetelerin, dergilerin, billboardların, radyoların ve televizyonun mükemmel birer pazarlama aracı olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirdik. Ancak zamanla teknolojinin gelişmesi, akıllı cihazların ortaya çıkması, internetin yaygın hale gelmesi ve akıllı cihazlar ile internetin bir araya gelerek insanların hayatını kontrol altına alması ile pazarlama teknikleri çok daha başka bir yöne kaymıştır. Bu pazarlama yöntemine de dijital pazarlama adı verilmiştir. Peki, nedir bu dijital pazarlama?

Dijital pazarlama nedir?

Dijital pazarlama, akıllı telefon, bilgisayar, tablet ve akla gelebilecek diğer tüm akıllı cihazlar aracılığıyla tüketiciler ya da iş ortakları ile bağlantıya geçmek anlamına gelmektedir. Daha gündelik bir dil ile anlatacak olursak dijital pazarlama sosyal medya başta olmak üzere internet bağlantısı ile iletişim kurmayı sağlayan tüm platformlarda yapılan pazarlama anlamına gelmektedir. Birçoğumuz her gün sosyal medya hesaplarımızda kişi ya da kuruluşların ürün ya da hizmetlerini tanıttığını ve böylece hedef kitlelerini artırmaya çalıştığını rahat bir şekilde görebiliriz.

Özellikle sosyal medyada bu pazarlama yöntemi daha işlevsel hale gelmiştir. Zira insanlar uyanık oldukları zamanın çoğunu sosyal medya hesaplarında gezinerek geçirmekte ve böylece reklam ya da tanıtımları istemeseler de görmektedir. Özellikle insanların satın alma isteğinin de zamanla artmış olduğunu göz önünde bulundurursak, insanlar ciddi anlamda ihtiyaçları olmasa bile sırf gördükleri reklam ya da tanıtımları beğendikleri için bu ürün ya da hizmetleri satın alabilmektedir.

Dijital pazarlama süreci nasıldır?

Dijital pazarlama süreci birkaç pazarlama tekniği sayesinde istenenden çok daha iyi düzeye ulaşabilir. Günümüzde en fazla arama yapılan platform hepinizin de tahmin ettiği gibi Google’dır. Google üzerinde üst sıralara yerleşmek de daha fazla insana ulaşmak anlamına gelmektedir. Bu da kişi ya da kurumların ürün ya da hizmetlerini aynı anda daha fazla kişiye ulaştırması anlamına gelmektedir. İşte bu noktada bazı pazarlama teknikleri uygulandığı takdirde istenen popülariteye ulaşmak mümkün hale gelebilir.

Bugüne dek herkesin aşina olduğu SEO yani arama motoru optimizasyonu – detaylı bilgi için seo sözlük tarafından hazırlanan seo nedir isimli makaleyi okuyabilirsiniz, üst sıralara yerleşmek için yapılan bazı çalışmaları kapsamaktadır. SEO günümüzde pek çok kuruluş tarafından profesyonel bir hizmet olarak kişilere sunulmakta ve son derece etkili sonuçlar vermektedir. SEO hizmetinin birçok detayı mevcuttur ve tüm bu detayları en iyi şekilde yapacak kişiler de SEO uzmanlarıdır.

Ayrıca dijital pazarlama teknikleri arasında Google’ın sunmuş olduğu bir hizmet olan Google Adwords de yer almaktadır. Bu hizmet de tıpkı SEO gibi arama motorlarında üst sıralara yerleşmeyi hedef edinmiş durumdadır. Ancak bu hizmet reklam çevresinde şekillenmektedir. Kullanıcılar bu hizmet ile reklam vererek daha fazla kişiye ulaşabilmektedir.

Klasik pazarlama mı dijital pazarlama mı?

Elbette her iki pazarlama türünün de kendine göre özellikleri ve avantajları mevcut. Ancak günümüzde internetin insan hayatında büyük bir yer edinmiş olduğunu düşünecek olursak dijital pazarlamanın çok daha etkili bir yol haline gelebileceğini söyleyebiliriz. Yine de klasik pazarlamanın da pek çok artısı olduğunu ve insanların dikkatini çekme konusunda etkili olabileceğini inkar edemeyiz.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.