Bugün yavaş yavaş artık blog siteleri eskisi gibi popülerliği arttırmakta. Firmalar, alışveriş dükkânları, yayınevleri müşterilerine ulaşmak için sosyal medyanın dışında artık blog siteleri açıp içerik üretmekteler (buna biz kişisel blog yazarları dâhil). Bu makalede sizlere en az bir marka blogunun, ajansların yazdığı kadar başarılı blog yazısı nasıl yazılır elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

Blog yazısı yazmak ciddi emek ve yazma kabiliyeti isteyen bir uğraştır. O yüzden size yazılması gereken konular hakkında bilgi veremeyeceğim, o sizin araştırma ve yazma yetinize kalmış bir durum fakat bu makalenin içeriğinde blog yazısı nasıl olur sorusunun cevabını vermeye çalışacağım.

Blog Yazısı Konuları Doğru Seçilmeli

Blog yazısı konuları nasıl seçilmelidir ?
Blog yazısı konuları nasıl seçilmelidir ?

Bir üst paragrafta yazdığım gibi size şu konu hakkında yazın diyemem. Ben kişisel blog yazarıyım ve günlük hayatımda bana yazmam için hangi olaylar konu oluyorsa onu yazabiliyorum. Sizin ilgi alanınız ve bilgili olduğunuz konu ne ise onun hakkında yazabilirsiniz; vegansanız veganlık hakkında bir konu yazabilirsiniz. Unutmamanız gereken tek şey bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya çalışmayın.

İlgi Çekici Başlıklar Kullanın

Yazmak istediğiniz konuyu belirlediniz, yerli/yabancı kaynaklarda araştırmasını yaptınız, sıra geldi yazınıza başlık koymaya. Hatırlar mısınız ilkokul zamanında bir metin verilir başlığını siz belirleyin denirdi, biz de tıkanırdık. Bu ufak anıyı nereye bağlayacağımı bilemiyorum ama blog yazısı için nasıl başlık belirlenir biliyorum. İşin özü şu ki insanların ilgisini çekebilecek başlıklar kullanın. Bakınız:

  • Blog yazısı yazmak (pek başarılı değil),
  • Başarılı blog yazısı nasıl yazılır ?(ilgi çekici bir başlık),
  • 7 Adımda Başarılı Blog Yazıları Hazırlayın (daha ilgi çekici bir başlık).

[mks_icon icon=”fa-question-circle” color=”#000000″ type=”fa”] SEO İpucu: Yazınızın başlığı toplamda 40 ile 70 karakter arasında olmalıdır.

Bugün Onedio, Line.do, Listelist gibi siteler sosyal medyadaki ziyaretçilerini kullandıkları etkileyici başlıklarla edinmektedir.

İlk Cümleler İz Bırakır

Yazınızın ilk paragrafı tüm yazının bir özeti olmalıdır.
Yazınızın ilk paragrafı tüm yazının bir özeti olmalıdır.

Bu başlığı ilginizi çekmek için kullandım evet 🙂 ama şu bir gerçek ki ilk cümleler insanlara yazının nasıl ilerleyeceğini gösterir. İlk paragrafınızda (yada ilk cümlelerinizde) yazınız hakkında kısa bir bilgi vermiş olun yani ilk paragrafınız yazınızın özeti olsun.

[mks_icon icon=”fa-question-circle” color=”#000000″ type=”fa”] SEO İpucu: Yazınızın ilk paragrafında anahtar kelimenizi bir kez belli bir şekilde geçirmek yazınızı Google’ın sevmesine neden olacaktır.

Ana Başlıkları Listeleyin

Eğer günlük bir canım sıkıldı karaladım yazısı yazmıyorsanız, buna benzer bir makale yazıyorsanız kullandığınız ana başlıkları listeleyin.

[mks_icon icon=”fa-question-circle” color=”#000000″ type=”fa”] SEO İpucu: Başlıkları H1, H2 gibi etiketlerle yazın ve en az bir tanesinde yazınız için belirlediğiniz anahtar kelimeyi geçirmeyi unutmayın.

Yazı Uzunluğu Önemlidir

Malum burası Türkiye, eğer sansasyonel bir durum yaratacak içerik üretmiyorsanız yazıyı uzun tutmanızın bir anlamı olmayacaktır. Yabancı kaynaklarda ideal bir yazı uzunluğu en az 2,000 karakter (kelimeye vurduklarında 300 kelime) olduğu belirtilmekte fakat siz söylenenlere pek kulak asmayın ve baymayacak bir şekilde istediğiniz kadar yazın. İçerik sizin içeriğiniz sonuçta.

Görsel İçeriğin Nimetidir

Görsel içerik kullanırken bu fotoğraf gibi telifsiz olmasına da dikkat ediniz.
Görsel içerik kullanırken bu fotoğraf gibi telifsiz olmasına da dikkat ediniz.

Yazıda kullanacağınız görseller en az başlık kadar önemli olabilir, özellikle yazınızı sağda solda paylaşırken kullanacağınız bir ana görsel seçmeniz gerekmektedir. Görselleri yüklerken insanların mobil cihazlardan, kotalı internetlerden girdiğini unutmayın görselin boyunu düşürün. TinyPNG isimli ücretsiz araç bu konuda bir nimet diyebilirim.

[mks_icon icon=”fa-question-circle” color=”#000000″ type=”fa”] SEO İpucu: Görsellerde alt etiketleri kullanmayı ve görsellere açıklama girmeyi unutmayın.

Okuyucuya Sorular Sorun

Yazının sonu mu geldi? Okuyucunun hemen sayfadan ayrılmasına neden olmayın ve yorum kutusunu kullanmasına müsaade edin. Yazının sonuna ekleyeceğiniz konu ile alakalı bir soruya cevap arayın, anketler oluşturun.

Okuyucularınıza sorular sorun.
Okuyucularınıza sorular sorun.

Sonuç?

Sizlere nasıl daha güzel blog yazıları oluşturabileceğiniz hakkında yedi ufak ipucu verdim, umarım faydalı olabilirmişimdir. Çok detaya inmeden, bir içeriğin / blog yazısı yapısının nasıl olması gerektiğinden bahsettim. Bunun daha üstüne çıkabilirsiniz, SEO (arama motoru optimizasyonu) kurallarını çiğnemeden içeriklerinizi oluşturmayı unutmayın. Herhangi bir sorunuz olursa yorum olarak bana iletebilirsiniz.

6 Comments

    • Oktay

      Kaç kelime yazılması gerektiği elbette içeriğin üreticisine kalmış bir karar fakat SEO firmalarının önerdiği ‘en az’ kelime sayısı 300 olduğu için en az 300 kelime (bu da ortalama 2,000 – 2,500 karakter [kaynağı burası]) olması gerektiğini belirttim.

  1. Çok faydalı bir paylaşım. Bilgi sahibi değilsen fikir sahibi de olma. Bu sözü tuttum . Bilmeden yazınca çok sığ duruyor

    • Oktay

      Faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Yorumunuz için teşekkür ederim, keyifli bloglamalar.

  2. Blog yazarları olmak için biraz daha yol almamız gerekecek diye düşünüyorum. .özgün faydalı ve iyi işlenmiş yayını olan kaç blog tanıyorum diye düşünsem sanırım sayıları epey az olur ama gayret edenler var çaba sarf.edenler var yeter ki bu çaba maddi kazanç için olmasın sadece bu çok itici okur olarak blog yazısı iyi olsa da ben o yazıyı benden bir çıkar elde edeceği için okumak istemiyorum. .daha iyi blog ve içeriğe sahip olmamız dileği ile ..ha burada biraz özgün olalım nasılsa herkes özel değil mi ..çıkmalı bu özellikleri bi şekilde on plana..

    • Oktay

      Merhaba, öncelikle değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bu ‘nasıl yapılır, ne edilir’ başlıklı yazılar kişisel bilgi deneyimimi insanlar üzerinden çıkar elde etmek için değil insanlarla paylaşmak için var. Blog yazarı olup olmadığım görüşünüze saygı duyarım fakat bir blog yazarı olduğumu ve bu yolu aldığımı düşünüyorum (bu işi kurumsal olarak yaptığımı da düşünürsek). Aynı zamanda özgünlük anlayışınıza da saygı duyarım fakat benim özgünlük anlayışımda budur ve (sponsor içerikler hariç) bütün yazılar özgün ve özeldir. Daha özel bir içerik arıyorsanız kişisel blog yazarlığı hakkında yazdığım ‘Kişisel Blog Yazarları Ne Düşünüyor?‘, neden blog yazdığımı soruyorsanız da ‘Hakkımda‘ yazılarını okuyabilirsiniz.

      Tekrar bu değerli yorumunuz için teşekkür ederim, keyifli bloglamalar dilerim. Sevgi, saygı ve barış ile…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.