Korona salgınını atlatıyor muyuz yoksa ülke olarak küçük Wuhan haline mi geldik? Bunun için her kafadan farklı bir ses var ama yavaş yavaş herkes yine evlerine kapanıyor. Netflix’te yeni sezon dizileri, Amazon Prime’in 10₺ altında ülkemize sunulması derken tekrar çalıştığım firmanın home office modeli çalışma kararı ardından kredi kartına yeni bir abonelik kazandırmış oldum; BluTV! Fakat bunun bir sebebi var, FX kanalında görüp sadece tek bölümünü izleyerek kendine hayran bıraktıran Alef dizisi. Eğer benim gibi polisiye seviyorsanız, gece yarısı hala Kanıt bölümlerini tekrar tekrar izliyorsanız her şeyi size unutturayım ve yazının devamında Türkiye’nin ilk mistik polisiye dizisi Alef hakkında biraz yorumlarda bulunalım.
Alef dizisi toplamda 8 bölümden oluşan ve (en azından bana) yıllar sonra Türk dizi sektörüne tekrar merakımı arttıran yerli polisiye dizisi. Bu yazıyı yazmadan önce her zamanki gibi kim ne demiş, dizi hakkında olumsuz ve olumlu yorumları bir bir araştırdım fakat gördüğüm üzere herkes beğenmiş. Sanırım ülkede diziyi en son izleyen ben olmuşum.
Alef Dizisinin Konusu Ne?
Alef, İstanbul Boğazında bir cesedin bulunmasının ardından her polisiye dizisi gibi cinayet sırrını çözmeye çalışan bir ekibin hikayesini anlatıyor. Tabi, bu ekibin başında Ahmet Mümtaz Taylan ve Kenan İmirzalıoğlu yer alıyor ve diziyi izledikçe kaliteli bir kadroya sahip olduğunu anlayacaksınız. Cinayetleri çözmek isterken ekip hem geçmiş İslamiyet kültüründen hem de Osmanlı tasavvuf kültüründen ipuçları buluyorlar. Konu güzel, konuya laf yok. Zaten dizide izleyicileri çeken olay İslamiyet’te yanlış yayılan tarikatlar ve bu tarikatlarda saklanılan sırlar.
Alef Dizi Yorumu
Bir önceki paragrafta söylediğim gibi; İslamiyet tarihinden ve Osmanlı tasavvuf tarihinden izler taşıyan bu yerli polisiye dizimizde mistik ögeler fazlasıyla ön planda. Bir polisimiz yurtdışından gelen eğitimli cinayet araştırmacısı, diğeri bildiğimiz klasik eski düzen polisi. Bir de İslam tarihi akademisyenimiz var dizide, kendisi Melisa Sözen. Yer yer dizide eski tarikatlardan, İslamiyet’ten sapan inanışlardan mottolar vermekle görevli.
Dizinin künyesine BluTV veya FX üzerinden ulaşabilirsiniz, benim görevim sizlere dizi hakkında görüşlerimi anlatmak 🙂 .
Dizinin senaryosu çok başarılı diyemem ama olaylar, karakterler ve hikâyenin örgüsü gayet başarılı, bence. Dizi çekilmeden önce sanırım İstanbul’da nerede ne kadar güzel mekân varsa araştırması yapılmış. Oyuncular ve oyunculuklarına sözüm yok fakat Ahmet Mümtaz Taylan’a zorla küfür ettirmeseydiniz o kadar keşke diyorum eğer yapımcılar burayı okuyorsa.
Dizide en etkilendiğim sahne Kalenderi dergahının bulunduğu tekkeyi ele geçirmek isteyen derviş grubunun binayı ateşe vermesi ve buna rağmen içerideki törenin sürmesi oldu.
Dizide Kalenderlik, Bayramilik ve Maşukilerin birbirlerine olan zıt görüşleri ve kavgaları fazlasıyla işleniyor. Bir bölümde bahsi geçen vahdet-i vucüt ve vahdet-i mevcut görüşleri dizide daha fazla işlenseymiş daha hoş olabilirmiş.
Dizinin müzik seçimleri oldukça yerinde, zaten bu sorumluluğu Mercan Dede üstlenmiş. Tamam çok mükemmel bir yapım değil ama yaklaşık her bölümü 40 dakikadan 8 bölümlük bir dizi, Türkiye için Aşk101 ve Hakan Muhafız’ın yanında yeni nesil dizi sektörüne göre Alef gayet kaliteli bir iş olmuş.
Ben eyyorlamam bu kadardı. Sizlerin de dizi hakkında görüşlerini bekliyor olacağım. Unutmayın diziyi FX televizyon kanalı üzerinden ve BluTV platformu üzerinden izleyebiliyorsunuz.
Merak uyandıran bir yapım.
Ellerinize sağlık çok harika bir inceleme olmuş. Ellerinize sağlık.
ikinci sezonu geldi fakat birinci sezonu mumla aratır.