WordPress ve Blogger içerik yayınlamak için kurulmuş iki ayrı platformdur. “Yeni blog açacağım, WordPress mi yoksa Blogger mi kullanmalıyım?” sorusunu birçok kez duymuş olabilirsiniz. Eğer sizin de kafanızda bu tür sorular varsa sizler için WordPress ve Blogger arasındaki farklar isimli bu karşılaştırmalı yazıyı hazırladım.

WordPress ve Blogger : Hangisi Daha Farklı?

Başta dediğimiz gibi WordPress ve Blogger iki farklı içerik yayınlama platformu ve genellikle hedef kitleleri blog yazarları. Bu iki sistemin birçok farklı özellikleri olduğu gibi ortak özellikleri de var. İki platformu kullanmak ücretsizken bir tanesini daha fazla özelleştirebiliyorsunuz. Gelin bu farklara detaylı bakalım.

WordPress vs Blogger: Alan Adı ve Yer Sağlayıcı

WordPress: Alan adı ve yer sağlayıcınızı isterseniz kendi imkânlarınızla almanız gerekmektedir yani bu biraz para harcamanız demektir ama bu konuda gözünüz korkmasın.

Blogger: Blogunuz ücretsiz olarak Google sunucularında barınır ve size “blogisminiz.blogger.com.tr” olarak ücretsiz bir alan adı verir.

WordPress vs Blogger: Depolama Alanı

WordPress: Depolama alanı sizin alacağınız yer sağlayıcıya (hosting) bağlıdır. Türkiye’deki yerel sunucusu bulunan firmalardan uygun fiyatlara yüksek bir depolama alanı elde edebilirsiniz.

Blogger: Resimlerinizi depolamak için Google Drive üzerindeki alanınızdan yararlanır.

WordPress vs Blogger: Özelleştirme

WordPress: Açık kaynak kodlu bir sistem olduğu için tüm kontroller sizdedir. İnternet üzerinden milyonlarca ücretli veya ücretsiz tema ve eklenti bulabilirsiniz ve isteğinize göre özelleştirebilirsiniz.

[mks_highlight color=”#dd9090″]En İyi Ücretsiz WordPress Temaları İçin ‘Nisan 2015: En İyi Ücretsiz WordPress Temaları‘ veya ‘Mart 2015: En İyi Ücretsiz WordPress Temaları‘ isimli yazılarıma bakabilirsiniz[/mks_highlight]

Blogger: Maalesef açık kaynak kodlu olmadığı için tüm kontroller sizde olamıyor. Yani bu özelleştirmelerinizin sınırlı olduğu anlamına gelmektedir.

WordPress vs Blogger: Eklentiler

WordPress: İnternet üzerinden amacınıza uygun binlerce eklenti edinebilir ve bunları kullanabilirsiniz. Eklentiler genelde ücretsizdir fakat ekstra özellikleri için sizden ücret isteyebilir.

Blogger: Resmi olarak sadece Google tarafından sunulan eklentileri sizlere verebilir (takvim, takipçiler vb.).

WordPress vs. Blogger: Para Kazanma

En bayıldığımız ve merak ettiğimiz konudur blog yazarak para kazanma, bu yüzden yine kısadan bu konuya değinmek istedim. Her iki platforma istediğiniz yerden reklam ekleyebilirsiniz fakat Blogger bir Google ürünü olduğu için Google Adsense tarafından desteklenmektedir.

[mks_button size=”medium” title=”Wordpress Hakkında Daha Detaylı Bilgi” style=”squared” url=”https://tr.wordpress.org/” target=”_blank” bg_color=”#cf4d35″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”fa-wordpress” icon_type=”fa”][mks_button size=”medium” title=”Blogger Hakkında Daha Detaylı Bilgi” style=”squared” url=”https://www.blogger.com” target=”_blank” bg_color=”#cf4d35″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”fa-google” icon_type=”fa”]

10 Comments

    • Oktay

      Bazı bloglarda evet öyle, fakat bu tamamen blog sahibinin sunduğu yorum seçenekleri ile akalı bir durum 🙂

  1. Merhaba kardeşim;
    Öncelikle bu bahsettiklerin ve emeklerin için teşekkür ederim ama birçok bilgiyi görünürde vermişsin. Bunları dilersen bende biraz açıklık getireyim.

    #WordPress ve Blogger : Hangisi Daha Farklı?# Bu başlık altında güzelce yazmışsın ama bazı hususlar vardır. Her ikisinde de kodlama gerekir birisi XML diğeri HTML, PHP gibi… Her ikisinide çok farklı şekillerde değiştirebilirsin. Bunda bir kısıtlama yok, sadece kodlama işini iyi bilmen gerekir.

    #WordPress vs Blogger: Alan Adı ve Yer Sağlayıcı# Bu başlıkta ise alan adından bahsetmişsin. Normal bir alan adını bağdaştırıp kullanabilirsin. Sadece blogspot.com olması gerekmiyor. Farklı bir com, org, net, biz alan adlarını kullanabilirsin. Tıpkı WordPress’deki gibi bu özelliği kullanmakta mümkündür.

    #WordPress vs Blogger: Depolama Alanı# Bu başlıkta ise depolamalardan bahsetmişsin. Eğer kullanıcının bir hostingi yoksa Google’ın vermiş olduğu Driver depolamasını kullanır. Ama bir hostingin var ise hostinge de yükleme yapabilirsin. WordPress’deki gibi blogger’da da kendine özel depolama alanı oluşturabilirsin.

    #WordPress vs Blogger: Özelleştirme# Bu başlıkta açık kaynak kodlarından bahsetmişsin. Ne demek istediğini anlamadım burada ama eğer XML kodlaması bilmiyorsan tüm kontrollere sahip değilsin manasına gelir, eğer biliyorsan tüm kodlara ulaşabilirsin. Bu konuda yine blogger kendini kodlama bilmyen kişilere teslim etmek istemiyor. Yani kısaca bir blogger(XML) kodlarını bilmiyorsan o zaman kısıtlı olan kullanıcıdır.

    #WordPress vs Blogger: Eklentiler# Bu başlıkta eklentilerden bahsetmişsin. Hoş güzel evet bazı eklentileri blogger karşılayabilir. Bazı eklentileride kodlama ile yapabilirsin. Bu yine kodlama bilmene dayanır. Eğerki bilmiyorsan yine birşey yapamazsın. Tıpki seninde söylediğin gibi belirli eklentileri bilir ve onları uygularsın. Bu konu hakkında da internetten bir sürü eklenti bulabilirsin tıpkı WordPress gibi… Yani bu konuda da yine aynı şekilde blogger’da WordPress kadar ön planda. Eklentileri bulmak o kadar da zor değildir.

    #WordPress vs. Blogger: Para Kazanma# Bu başlık altında ise para kazanma ile ilgili bazı şeylerden bahsetmişsin. Gerek Blogger olsun, gerek WordPress, gerekse de HTML tasarımlı sıradan bir site olsun. Her türlü siteye Google zaten Adsense vermektedir. Hee bazı yasal durumlarda başvurular iptal edilir. Onları biliyorsundur umarım. Kısacası her site sahibi Adsense ile reklamlardan para kazanabilir.

    Hepsini Toparlamak gerekirse;
    Kısaca hepsinde kodlama biliyorsan, bilgin varsa ve elin bu işlere yatkın ise tüm herşeyi yapabilirsin. Bu o kadar zor değil, gerek WordPress gerekse de Blogger… Hepsi birbirinden güzel yönleri var ama tabi kullanabilen için geçerlidir. Mesela; “Araba sürmesini hiç bilmeden araba verseler sürebilir misin?” Hayır süremezsin. O yüzden de tam kodlama bilmeden birçok şeyi yapamazsın.

    Sanırım senin blogda destan yazdım ben umarım okumaktan sıkılmazsın kardeşim. Bu arada benim kullandığım sistemde bir blogger panelli site ve dün yönlendirme işlemini yaptım. Yakında Hosting alacağım ve verilerimi orada yedekleyeceğim. Dilersen sitemi ziyaret edip inceleme yapabilirsin. Ben fazla rahatsızlık vermeyim sana sağlıcakla kal.. iyi bloglamalar dilerim…

    • Oktay

      Değerli yorumun için teşekkürler, sonuna kadar okudum bir içerik kadar emek hazırlanmış bir yorum. Rahatsızlık ne kelime, umarım bu konu hakkında bilgi edinmek isteyenlere yol gösterici olur.

      Sevgi, barış içerisinde. Keyifli bloglamalar.

  2. Kişisel blog için iki servis arasında pek fark yok gibi. En büyük fark hosting olsa gerek diye düşünüyorum. Kişisel blog dışında daha geniş bir şeyler düşünenler için WP ideal olabilir… Yada blogunu çoklu dilde yayınlamak isteyenler için WP seçilebilir. Her iki servis için de biraz bilgi sahibi olmak ve epeyce üzerinde çalışmak gerekli. Zaten pek şablon ve eklentilere ulaşmak kolay.

  3. Aslında Blogger’da da yüzlerce eklentiler mevcuttur ama siz sınırlı bir eklentiden bahsediyorsunuz bu da Blogger’ı düşük gösteren bir yazı olmuş

    • Oktay

      Blogger’i burada kimse küçük göstermeye çalışmıyor, ben sadece eksi yanlarını anlattım. Saygılar.

  4. İki platformu da kullanmakta olan birisi olarak her nedense WordPress her zaman benim için ağır basıyor. Ücretsiz WordPress kullanıyorum, o yüzden tek sıkıntım javascript eklenememesi ve sınırlı tema olması. Blogger da böyle bir durum yok, fakat Blogger a bir türlü içim ısınmadı. Ayrıca indexlenme konusunda edindiğim tecrübe ile WordPress bir adım önde. İlla ücretli hosting sahibi olmaya da gerek yok, ücretsiz WordPress ile de güzel yerlere varılabiliyor.

    Yazı açıklayıcı olmuş, elinize sağlık.

  5. Daha önce wordpress’te kullanmıştım wordress gerçekten kaliteli bir içerik yönetim sistemi fakat bana çok karışık gelmişti, fakat blogger çok sade yazı yayınlaması, düzenlemesi, sitenin veya temanın yedeğini almak iki dakikalık işler.
    Fakat tema konusunda wordpress çok iyi her kategoriye uygun temalar mevcut, oysa blogger de çok fazla tema seçeneği yok
    Tabi kişiden kişiye değişir ama bana göre, benim için blogger blog yazmak için daha iyi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.