Tam olarak yaklaşık 2 senedir bu siteyi ziyaret eden herkes sürekli aynı yazıyı görüp geri dönüyordu, artık biraz aktif olmanın vakti geldi. İşte sizlere hayatımızdan üç günlük bir anı, Makedonya’nın başkenti Üsküp şehrinden gezi notlarım. Eller klavyelerde ya da telefon ekranlarında ise başlayalım. Bu yazı hem Üsküp’e gitmek isteyenlere Üsküp Gezi Rehberi, hem de merak edenlere bir not olsun.
Gezmeyi seven insanlara tavsiyemdir ki kesinlikle keşfetmeniz gereken bir Balkan şehri Üsküp…
Üsküp: Soğuk, daha soğuk!
Biz eşimle Üsküp gezimizi şubat ayında yaptık. Eşim kişisi Beril’in her şubat ayının başında gelenekselleştirmek istediği bir yurtdışı kaçamağı var, aman nazar değmesin. Bir Balkan ülkesini ziyarete gidecekseniz kesinlikle içliklerinize kadar kontrol etmenizde fayda var, soğuktan gözyaşlarımızın geldiğini biliyoruz. Ayrıca birçok kanyon ve komşu şehirleri ziyaret etmenize de bu durum engel geliyor. Bu yüzden gelmeden önce Üsküp hava durumu kontrol edilmesi gereken bir şehir.
Balkanlar şüphesiz ki tarih, kültür ve doğal güzellikleri ile ünlü bir coğrafya. Üsküp ise bu bölgeler arasında en farklısı. Üsküp Avrupa’nın en farklı şehirlerinden biri olup, Osmanlı İmparatorluğu’nun etkisi altında kalmıştır. Şehre adım attığınızda bir bölümde mimari ve kültür Osmanlı/Türk kültürleri ile harman iken diğer bir bölümde tamamen mimarinin ve kültürün değiştiğini görecekseniz. Bazı şeyler daha fazla şaşırtacak, mesela Türk’leri ve Türk kültürünü sevdiği için Türkçe öğrenen bir bakkal ya da her şey Makedon yemek kültürüne aitken bildiğimiz kol böreğini ‘Bürek’ adıyla satan bir fırın… Şehir, tarihi, heykelleri, kültürel ve doğal güzelleri ile kendine has bir karaktere sahip.
Üsküp gezilecek yerler, Üsküp yemek kültürü ve Üsküp’te yenilecek yemekler yazının devamında olacak.
Üsküp’e, İstanbul’dan her gün THY ile hava ulaşımı mevcut, karşılıklı seferler yapılmakta. Tavsiyem uçak biletini uygun almak için uçuş günlerinizi gidiş-dönüş olarak çok önceden planlayarak satın alma yapınız.
Üsküp vize istiyor mu? Hayır. Türk pasaportunuz olması yeterli, bu da aslında ülkeyi sevmemizin artı bir sebebi. Üsküp para birimi olan Makedonya dinarı ve Euro kullanılıyor çoğu yerde. Türk Lirası (Mart 2023’te) Makedonya dinarından üç kat daha değerli ve şehirde temel ihtiyaçlar alıştığımız şartlara göre maddi olarak uygun. Şehre gelmeden önce ya da havalimanına indiğiniz gibi bir döviz bürosunda Makedonya dinarı kesinlikle satın almalısınız. Nedenlerini yazının devamında anlıyor olacaksınız.
Okumaya başlamadan önce Youtube videomuzu izlemeyi unutmayın…
Üsküp’te ulaşım, konaklama ve sosyal hayat
Havalimanına indiniz, peki sonrasında şehir merkezine nasıl gitmelisiniz? Üsküp şehir merkezine gitmek için havalimanından iki seçeneğiniz mevcut. İlk seçenek havalimanı servisi, ikinci seçenek ise taksi…
İlk seçeneğimiz havalimanı servisi en uygunu. Kişi başı (Mart 2023’te) 199 Makedonya Dinarı bilet ücreti var fakat başka bir para birimi kabul etmiyorlar. Sizleri şehir merkezinin biraz gerisinde bırakıyor. Kalan kısımda ise Vardar Nehri’nin kenarından yaklaşık on dakika yürüyerek şehir merkezine ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Biz havalimanı servisi kullandık ve şehri pek bilmediğimiz için indiğimiz yerden konaklayacağımız hostele kadar taksi kullandık fakat yürüsek de olurmuş.
NOT: Kesinlikle saatlerini kontrol edin, her saat olmuyor ve gece olmadan seferleri bitiyor.
İkinci seçenek ise taksi. Havalimanından şehir merkezine giderken gözüne kestirdikleri turistlerden 50Eur ile 100Eur arasında ücret istiyorlar, inanın bizler için oldukça pahalı. Bu yüzden gittiğinizde oranın yerlisi gibi davranın. Şehir merkezinden havalimanına dönüşte ise bizlerden 1000 Makedonya dinarı almıştı taksici, tabi biz bu miktarı da pazarlık ile indirdik ve masrafı bölüşmek için yanımıza Koreli bir çifti davet ettik.
Bunun dışında ise inanın Üsküp şehir merkezi içerisinde ulaşım yürüyerek sağlanabiliyor. Eski dokusu ve çeşit çeşit heykeller ile yürümek zaten oldukça keyifli.
Üsküp’te konaklama
Üsküp’te konaklama konusunda hiçbir sıkıntı çekmeyeceğinizi de söyleyebiliriz. Maddiyatınıza göre önceden bir planlama yapabilirsiniz. Lüks oteller, kapsül oteller, Airbnb kiralamaları, hosteller hepsi mevcut. Biz konaklamamızı Hostel 42 isimli bir hostelde yaptık ve çift kişilik bir odaya üç günlüğüne 60Eur ödedik. Oda size özel fakat banyo, mutfak ve diğer kullanım alanları ortak. Hostelin en sevdiğim özelliği ise Üsküp’ün ana meydanına yürüyerek 5-10 dakikalık bir mesafede olmasıydı.
Üsküp’te ne yenir, nerelerde gezilir devam etmeden önce sizleri uyarmamız gereken bir konu var; Üsküp’ün sosyal hayatı. Şehir pazar günü tam bir ölü şehir. Büyük restoranlar, marketler ve alışveriş merkezi hariç çoğu yer kapalı. Aynı şekilde akşam dışarıda bir yemek planınız varsa ana meydandaki restoranlardan birini tercih etmenizi tavsiye ederim. Çünkü normal bir günde ise birçok mekân akşam saatlerinde kapatmaya başlıyor.
Üsküp’te ne yenir? Yanında ne içilir?
Yeme-içme konusunda şehir zengin ve çeşidi bol bir mutfak kültürüne sahip. Şehirdeki restoranlar, geleneksel Makedon yemekleri yanı sıra Balkan ve Osmanlı mutfağından da lezzetler sunmakta. Lezzet ve damak tadı konusunda hemen hemen bizlere yakın bir mutfak, benden geçtiyse herkesten geçebilir.
Kozmos Köfte mi yoksa Destan Köfte mi?
Üsküp’e geldiğinizde en meşhur gıdanız köfte ve favori mekanlarınız köfteci olabilir. Şehirde birçok köfte restoranı var fakat bayrağı iki farklı restoran taşıyor. Türk Çarşısına (Eski Pazar) girdiğinizde en kolay ulaşabildiğiniz ve hemen karşınıza çıkan mekân Destan Köfte, ben pek köftesini lezzetli bulmasam da güveçte kuru fasulye yemeğini başarılı buldum. Biz bir porsiyon köfte, bir porsiyon salata ve bir güvençte kuru fasulye sipariş ettik. Yanında biberler ve ekmekler ücretsiz geliyor. Biraz daha çarşısının sonuna doğru olan Kozmos Köftede de aynı siparişi verdik; ben Kozmos Köfte’yi daha çok sevdim.
Güzel bir akşam yemeği mekanı. : Pelister Restaurant
“Üsküp’te nerede yemek yenir?” diyenler için ilk olarak köfte seçeneğini sunmuştuk fakat ‘abi ben güzel bir restoranda yemek istiyorum’ diyenler için şiddetle ilk tavsiyem Pelister Restaurant olacak. Rezervasyon yaptırmadan sakın gideyim demeyin. İlk görüntü menüsünün İtalya ağırlıklı olduğunu gösterdi. Gerek makarnalar gerek pizzalar ve diğer servisleri olsun çok kaliteli bir mekân. Fiyatları kaliteli bir restorana göre yüksek olduğunu belirtmemde fayda var. Gerek hizmet kalitesi gerek yemeklerin lezzeti ve ambiyansıyla Üsküp’te şık bir akşam yemeği için mekân arayışı içerisindeyseniz Pelister Restaurant’ı gönül rahatlığıyla tavsiye ediyoruz.
Tek geçeceğim mekan : Skopski Merak
Eski Asmalımescit mekanlarını bilen bilir, böyle bir ortam artık İstanbul’da yok ama Üsküp’te var. Skopsi Merak’ta yerel Makedonya yemeklerini tadıp deneyimlemeniz mümkün. Gayet lezzetli ve başarılı. En az Pelister kadar pahalı fakat her kişiye hitap edebilecek bir menüye sahip, hoş bir aile mekânı. Ayrıca canlı müzikte mevcut.
Unutmadan: Üsküp’te birçok restoranda hem Üsküp’ün yerel şarapları ve biraları / hem de Türk rakısı dahil diğer balkan tarzı içkiler servis edilmekte. Ayrıca domuz eti tüketimine karşı bir hassasiyetiniz var ise mutlaka siparişini teyit ettirin; yerel halk için normal gıda kaynağı olduğunu unutmayın.
On dakika sıra bekleten sabah lezzeti: Bürek
Hayır hayır, herhangi bir yazım yanlışı yok. Bürek, bildiğimiz şekli ile börek fakat yerel halk bizim böreğe bürek demeyi tercih etmişler ve gayet lezzetli yapmıştır. Öyle ki eşim kişisi Beril’i sabah sabah kaldırıp yaklaşık on beş dakika kadar yürütmeme sebep olmuştur. Birçok yerde satılıyor fakat sizlere tavsiye edeceğim yer şehrin popüler fırını Silbo Furna olacak. Uyarmamda tavsiye var, bu fırına gittiğinizde ciddi bir sıra sizi bekliyor.
Daha Güzel bir kahvaltı mekanı : Trend & Bistro London
Üsküp şehir merkezinde güzel bir kahvaltı yapmak istiyorsanız tarzıyla sizleri İngiltere’deki kafeleri anımsatan Trend & Bistro London restorantı öneririm. Yerel Makedon kahvaltısından tutun neredeyse çoğu farklı kültüre / ülkeye ait kahvaltı servisi bulunuyor.
Kuzey Makedonya şarap üretiminde ve tüketiminde öne çıkan ülkelerden biri, kendi yerel şarapları olan Tikveş şaraplarını denemenizi isteyeceğim. Biz denemedik fakat benim gibi bira seven birisi iseniz yine şehrin yerel markası olan Skopsko birasını emin olun çok seveceksiniz.
Üsküp Gezilecek Yerler
Yedik içtik, bereketi artsın fakat biraz da gezmemiz lazım değil mi? Sonuçta ülkeye sadece yemek için gelmedik. Yazının başına belirttiğim gibi şehir merkezindeki birçok yere yürüyerek ulaşım sağlamanız mümkün.
Üsküp’teki tarihi mekanlar: Üsküp Kalesi, Taş Köprü ve Türk Çarşısı
Üsküp, binlerce yıllık tarihi ile ünlü bir şehirdir. Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma tarihi yapıları, Bizans ve Roma dönemlerinden kalma antik eserleri, müzeleri ve sanat galerileriyle turistlerin ilgisini çekmektedir. En popüler tarihi yerler arasında Üsküp Kalesi, Stone Köprü (Taş Köprü) ve Türk Çarşısı gibi yerler bulunmaktadır.
Üsküp Kalesi, şehrin en yüksek noktasında yer alan tarihi bir kale olarak bilinir. 13. yüzyılda inşa edilmiş olan kale, şehrin savunmasında önemli bir rol oynamıştır. Bugün kaleyi ziyaret ettiğinizde şehrin güzel manzarasını seyredebiliyorsunuz fakat biz gittiğimiz zaman kalemin belli bir kısımları kapalı idi.
Taş Köprü, Vardar Nehri üzerinde yer alan Osmanlı döneminden kalma bir köprüdür, şehrin iki yakasını birleştirmekte ve turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Türk halkını ve Makedon halkının yaşam yerlerini ayıran bir köprü olarak nitelendiriliyor. Köprü, günümüzde yürüyüş ve bisiklet yolu olarak da kullanılmaktadır.
Türk Çarşısı, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma bir çarşı. Diğer bir adıyla tabelalarda ‘old baazar’ yazısını takip ederek çarşıya ulaşabiliyorsunuz. El sanatları, hediyelik eşyalar, takılar ve yerel yemeklerin satıldığı küçük dükkanlarla dolu bir çarşı. Sevdiklerinize ufak hediyeler almadan dönmeyin.
Üsküp, doğal güzellikleriyle de ünlüdür. Şehir merkezinde yer alan Vardar Nehri sizlere bütün yürüyüşünüz boyunca eşlik edecek. Ayrıca şehir çevresindeki dağlar, şelaleler ve göller de insanların görsel olarak ilgisini çekiyor. En popüler doğal güzellikler arasında Matka Kanyonu bulunmakta fakat bizler Şubat soğuğunda Matka kanyonuna gitmek istemedik. Birkaç saatlik şehirler arası otobüs yolculuğu ile Ohrid şehrine gidebilirsiniz.
Üsküp, Balkanlar’daki en ilginç ve çekici şehirlerden biridir. Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri, lezzetli yemekleri ve çeşitli etkinlikleri ile ziyaretçilere unutulmaz bir tatil deneyimi sunuyor. Eğer henüz Üsküp’ü ziyaret etmediyseniz, kesinlikle listenize eklemeniz gereken bir yerdir. Ben daha önce gittim diyenler varsa mutlaka aşağıda yorumlar kısmında kişisel deneyimlerini bekliyor olacağım.
Üsküp Dedelerimin memleketi çok güzelmiş, bir gün gitmek nasip olur umarım. Çok teşekkürler!