Eğer kitaplarla az çok ilgilenen birisiyseniz size pek de yabancı gelmeyecek, adına mutlaka aşina olduğunuz bir kitaptan bahsedeceğim; Otostopçunun Galaksi Rehberi. Bu kitaba yaklaşık bir ayımı verdim, çünkü gidip beşi bir yerde (tekmili birden) isimli ciltli halini aldım. Kitabı da bitirdiğime göre doya doya, gönlümün istediğine göre kitap hakkındaki düşüncelerimi yazmak en doğal hakkımdır.

Otostopçunun Galaksi Rehberi, kült olarak tanınmış bilim kurgu kitapları arasında geliyor. Kitabın yazarı olan Douglas Adams, kariyerini Dr Who isimli dizinin editörlüğünü yapmakla geçiştiriyordu. Sonra bu kitabın temelini attığı, aynı isimde bir radyo oyunu geliştirdi. Radyo oyunu ile popülerliğe ulaştıktan sonra 1979 yılında, eser ilk defa kitap halini aldı ve çok büyük beğeni kazandı. 2006 yılında ise Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi isimli filme döküldü. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen biliyoruz ki evrenin bir köşesinde bu kitaba hayranlık duyan insanlar hala var.

Beşi bir yerde olarak pazarlanan kitabın ciltli halinde ilk beş kitap yer alıyor. Bunlar Otostopçunun Galaksi Rehberi, Evrenin Sonundaki Restoran, Hayat Evren ve Her Şey, Elveda ve Bütün O Balıklar İçin Teşekkürler, Çoğunlukla Zararsız olarak sıralanıyor. Bunların hepsine tek tek değinmeyeceğim, genel bir kitap yorumu yapacağım. İçerisinde Genç Zaphod Tedbiri Elden Bırakmıyor isimli bölüm var ama çok kısa, güzel bir hikayeye sahip ama devam etmiyor.

Otostopçunun Galaksi Rehberi
Görselin orjinali @gczamazingo isimli Instagram hesabımdadır.

Douglas Adams öldükten sonra Kuşkucu Somon (Galakside Son Bir Kez Otostop Çekmek) ve Ve Başka Bir Şey Daha kitapları devam niteliğinde çıkartılıyor. Kuşkucu Somon, Douglas Adams tarafından yazılıyor ama öldükten sonra yayın hayatına geçirilebilen derleme olarak kalıyor. Serinin asıl altıncı kitabı ise Ve Başka Bir Şey Daha oluyor ve Eoin Colfer tarafından yazılıyor. Niyetliyim, bu iki kitabı da müsait bir zaman diliminde okuyacağım.

Otostopçunun Galaksi Rehberi Kitap Yorumu

Kitabı okumak bir ay süremi aldı, bu tamamen kitap okumaya ayırdığım süreyle alakalı. Kitabı çok merak ederek aldım ve şunu söylemeliyim ki bilim kurgu okumayı seviyorsanız mutlaka okumalısınız. Beş kitabı aynı anda okumanız şart değil, hepsinde ana karakterler aynı ama hikayeler her kitapta farklılaşıyor. Eğer ben bu kitabın sihrini kaçırmamak istiyorum diyorsanız da mutlaka beş kitabı bitirmeniz gerekiyor.

Kitap evinin yol yapımı için yıkılmamasını isteyen birisinin direnirken birden kendini galakside otostop yaparken bulan Arthur Dent’in ve onu otostop yapmaya ikna eden Ford Prefect’in hikayesini temel alıyor. Peki bu kişiler neden galaksinin belirsiz bir yerinde otostop yapıyor dersiniz? Çünkü Dünya (kitaptaki adıyla yerküre) birkaç saat sonra yol yapılmak için yıkılacaktır.

Kitabın önsöz kısmı olan Rehber İçin Hazırlanmış Rehber kısmında, yazarımız bizlere kitabı yazarken yıldızlardan ve yanında olan otostopçu rehberinden ilham aldığını söylüyor. Şimdi bunu okuyup tekrar elimize Otostopçunun Galaksi Rehberi kitabını aldığımızda aslında yazarın rehberlerle dalga geçtiğini (daha doğrusu onları iğnelediğini) görebiliriz. Bunu nereden mi anladım? Ford Prefect’in yaptığı işe ilk kitabı ve beşinci kitabı karşılaştırarak bakmanızı tavsiye ederim. Bunlarla da bitmiyor. Düşünceleri olan melankolik robot (Marvin), varoluşa düşkün asansörler kitabın sadece bir kısmını tamamlıyor. Bu arada Marvin, kitabın en sempati duyabileceğiniz karakteri olabilir.

Otostopçunun Galaksi Rehberi, evren hakkında belli başlı birkaç cümle içerir. Bunlar yüz ölçümünün sonsuz, ihtilatın, ihracatın, para birimlerinin, sanatın ve seksin olmadığı yönünde bir paragraflık bilgilerdir. Bunun için kitabın 230. ve 231. sayfalarına bakabilirsiniz.

Otostopçunun Galaksi Rehberi
Görselin orjinali @gczamazingo isimli Instagram hesabımdadır.

Beşinci kitabın ismi rehberin yerküre (Dünya) hakkında verdiği tanımdan gelir; Çoğunlukla Zararsız. Ayrıca kitabı okurken birkaç şey daha fark ettim. Son kitapta roketli sümüklü böceklerden bahsedilmektedir ki bu tabir tamamıyla bana Worms isimli bilgisayar oyununu hatırlattı. Dördüncü kitapta ise ‘insanları koruyalım kampanyası’ diye bir kampanyadan bahsedilmektedir. Bu ise bana Çocukluğun Sonu kitabını oluşturan temel hikayeyi hatırlattı. Yazarımız CIA tarafından yapılan uyuşturucu ve MK Ultra deneylerini irdelemeden geçmemiş, kitabı dikkatle okursanız bunu fark edebilirsiniz.

Seride yazarın komik ve akıcı üslubunu görmek mümkün ya da belki buna çevirmenin katkısı olabilir ama kitap zaten çok samimi ve eğlenceli. Gerisi kimin umurunda olur ki?

Otostopçunun Galaksi Rehberi’ni okurken iki noktada sıkılabilirsiniz. Üçüncü kitap olan Hayat, Evren ve Her Şey ağır ilerliyor ve ben okurken biraz sıkıldım diyebilirim. Beşinci kitap ise çoğu olayı çözüldüğü bölüm olduğu için gerçekten kafanızı geçmiş bölümlere fazlaca yormanız gerekiyor.

25 Mayıs Havlu Günü

Görsel Kaynağı: https://www.flickr.com/photos/chernobylbob/4639441439/
Görsel Kaynağı: https://www.flickr.com/photos/chernobylbob/4639441439/

Kitap o kadar çok seviliyor ki Douglas Adams’ı anmak için mayıs ayının 25. gününde, Havlu Günü adında bir gün kutlanır. Havlu Gününde insanlar, Douglas Adams severler ona hayranlıklarını ve teşekkürlerini sunmak için üstlerinde havlu taşırlar. Havlunun önemini ise kitabı okuyunca anlayacaksınız.

Sonuç ?

Bilim kurgu kitaplarında çıtayı yükselttim artık bu saatten sonra. Artık çok merak ettiğim 42 rakamı hakkında birkaç fikre sahibim, havlunun kurulanma dışındaki amaçlarını kestirebiliyorum, kulağıma hiçbir zaman Babil Balığı sokmayacağım ama yazardaki yaratıcılığa hayran kaldım, melankolik robot Marvin’in felsefe aşılamasından mutluyum ve ne olursa olsun her gezegende biraz çay olmalı diyorum.

Benim kitap hakkındaki düşüncelerim bu kadardı. Tüm balıklar için teşekkürler. Son olarak; PANİĞE KAPILMA!

9 Comments

  1. Bilim kurgu kitapları ile pek haşır neşir olmasam da bir kitabın filmi yapılması olayı gerçekten o kitabın kalbini sökmek gibi bir şey geliyor bana. Kitabı okurken alınan zevki, tadı filmini izlerken alamıyorum malesef. Film konusu da ciddi anlamda sermaye gerektiren bir iş ancak kitabın filme çevrilmesi konusu gerçekten irdelenmesi gereken bir konu. Özellikle bilim kurgu gibi bir kategoride kitabın filme çevrilmesi belki de çok ama çok zordur. Film öyle bir tad vermeli ki insana kitabı okurken ki gibi aynı hazzı almak lazım. Bu da pek mümkün olmasa gerek. Güzel bir yazıydı, teşekkürler Oktay 🙂 Resimlerini çok beğendim bu konu hakkında özellikle çalışmalarına devam etmelisin…

    • Oktay

      Kitabın filmlerinin yapılması konusunda fikirlerimiz aynı. Bunu çoğu filmde gördüm ben. Açlık Oyunları, Harry Potter gibi kitapların çiçek gibi detaylarına neredeyse filmlerde yer vermediler. Bu kitabında filmini izlemedim ama ileri de kitabı tekrar hatırlamak istersem açıp izlerim mutlaka. Motive edici yorumun için de teşekkür ederim Faruk 🙂

  2. Eveeet, açılın kitabın en kötü okuyucusu geliyoor :):) Ahh nerden başlasam bilemedim 🙂 Ama gerçekten daha şimdiden ‘bu koca kitabın yorumunu nasıl yaparım ben’ diye dertleniyorken sizin yorumu görünce hem bi rahatladım (demek ki oluyomuş :)) hem de hayran kaldım.Gerçekten daha iyi özetlenemezdi bence 🙂 Elinize sağlık mükemmel bir anlatım olmuş; kitabı okuyor olduğum halde heyecanladım kitap için 🙂 Hele o Marvin :):) Sanırım herkesin gönlünde taht kurmayı başarıyor 🙂 Elinize sağlık diyorum tekrardan; kitabı alsam mı almasam mı diye düşünenler eminim açık kitapçı arıyorlardır şu an 🙂 Sevgilerle :):)

    • Oktay

      Koca kitabın yorumunu yapmak kolay, zaten okudukça böyle hayatın boyunca aklından çıkmayacak bilgiler kazınıyor beynine. Havlu gibi mesela? 🙂 Marvin bence gezegenin en sempatik ve mutsuz robotu olabilir. Teşekkür ederim bu övgü dolu yorumun için Şevval 🙂 Sevgilerle 🙂

  3. Oktay! kabalcı’ya gidip de bu kitabı gözden kaçıran ben, utanıyorum =(((
    Ama listeme eklemiştim, bu ay alacaklarım arasında, ilk seri kitabı ile başlamak istiyorum.
    Kitap incelemen çok güzeldi, merakım giderek katlanıyor…
    kalemine sağlık 😉

    • Oktay

      Teşekkür ederim Feno motive edici yorumun için 🙂 İlk kitap ile başla, zaten kendini durduramayıp merakla bir sonraki kitaba başlayacaksın 🙂

  4. Başarılı bir anlatım, yorumuna sağlık. Bilim kurgu filmlerini, dizilerini çok severim. Kitap okumayı da aynı şekilde çok severim. Ancak salt bilim kurgu kitabı hiç okumadım. Kararsız kaldım şuan..

  5. Kitabı paylaşmayı düşünür müsünüz? Bilim kurgudan ziyade dedektif kitaplarına hayranlığım var ancak paylaşımından sonra ilgimi çekmedi dersem yalan olur.

    • Oktay

      Merhaba, iletişim sayfasından yazabilirseniz sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.