Herkes artık internette gerek görsel gerekse metne dayalı içerik üretmekte. Bu metne dayalı içeriklerin başında bence bloglar gelmekte ve bu konuda benim gibi blog yazarlarına titiz olması gereken bir iş düşmekte. Bende sizlerle bir blogda olmazsa olmaz tasarım özelliklerinden bahsetmeye ve yeni bloglar için tavsiyeler yayınlamaya karar verdim. Hepsi aşağıda yer almakta, umarım bu yazı blog yazmaya yeni başlayacak ve blog tasarımını biraz daha kullanıcı dostu yapmak isteyenler için yardımcı bir kaynak olur.

Olmazsa Olmaz Blog İpuçları
Olmazsa Olmaz Blog İpuçları

1. Logo

Logo blogu veya internet sitesinde hatırlatıcı bir etkendir. Ben blogunuzun ismini belki girdiğim adresten hatırlamayabilirim fakat tasarımın görünür bir yerine ekleyeceğiniz logo bir sonraki seferde blogunuzun rahat bulunması açısından kolaylık sağlayacak ve blogunuza güzel bir görsellik katacaktır.

2. Görünür Navigasyon Alanları

Navigasyon alanları kullanıcıların aradıklarına ulaşması için önemli bir unsurdur. Mutlaka blogunuzda kullanıcıların kategoriler ve sayfalar arasında rahatla dolaşabilecekleri, görünebilir menüler ve navigasyon alanları oluşturun. Ben kendi blogumda en üstte kategori ve sayfalar arasında geçiş için bir açılır menü, yazı üstlerinde okuyucunun nerede bulunduğunu gösteren navigasyon ve sol tarafta sayfa ile birlikte kayan kategori menüsü ekledim.

örnek navigasyon
Blogumda bulunan bir navigasyon alanı, yazıların üstünde yer almakta. Ziyaretçiye nerede olduğunu gösteriyor.

3. Görünür Arama Çubuğu

Takipçileriniz site içi arama isteği duyabilir. Bu isteği karşılamak için blogunuzun görünür bir bölümüne arama çubuğu ekleyebilirsiniz. Ben her zaman tasarımların bileşenler için ayrılır kısmının en üstüne bir arama çubuğu koymaktayım.

4. İlgili Yazılar

Takipçileriniz bir yazınızı okudu fakat okuduktan sonra siteyi terk etmesini istemiyorsanız yazılarınızın sonuna ilgili yazıları koyabilirsiniz. Bu sayede ziyaretçi mevcut içeriği okuduktan sonra karşılaşacağı “ilgili yazılar” kısmında yer alan içeriğe ziyaret edebilir ve ziyaretçinin sitede uzun zaman geçirmesini sağlamış olursunuz.

ilgili yazılar
Blogumda “ilgili yazılar” bölümü bu şekilde yer almakta. İçeriğin sonunda etikete göre diğer üç yazıyı ziyaretçiye sunmakta.

5. Popüler Yazılar

Blogunuza gelen ziyaretçiye görünür bir yerde (genellikle tasarımın sidebar ya da footer kısmı kullanılır bu iş için) popüler yazıları gösterebilirsiniz. Eğer ziyaretçi daha önce bu içeriklere göz atmamışsa merak edip göz atmış olacaktır.

6. Etiketler

Yazılarınıza etiket eklemeyi unutmayın. Bu SEO için önemlidir ve sitedeki anahtar kelimelerin önemini vurgulamak için önemlidir. Bu etiketleri ayrıca içeriğin sonuna yerleştirin. Ek olarak da bir etiket bulutu oluşturarak bunu tasarımınım bir bölümüne yerleştirebilirsiniz (ben footer kısmını kullanıyorum).

etiket bulutu
Blogumun footer (sayfa altı) bölümünde bulunan etiket bulutu. Bu sayede arama motorları hangi anahtar kelimeleri vurguladığımı seçebiliyorlar.

7. Hakkında ve İletişim Sayfası

Ziyaretçilerin ilgisini çektiyseniz mutlaka sizin kim olduğunuzu önemserler. Bu yüzden blogunuzda hali hazırda bir hakkında sayfası ve iletişim kurabilmeleri için iletişim sayfası bulundurmayı unutmayınız.

8. Sosyal Medya Profillerini Gösteren Butonlar

Yedinci maddede iletişim sayfası kurmanızı tavsiye etmiştim. Ayrıca blogunuza ziyaretçilerin sizle iletişim sağlaması için sosyal medya profillerinizi gösteren butonlar eklemeyi unutmayınız.

9. Paylaşım Butonları

Son olarak size vereceğim tavsiye ise yazılarınızın görünür bir kısmına ziyaretçilerin içeriği paylaşması için paylaşım butonları koyabilirsiniz. İçeriğinizin başka profillerde paylaşılması o içeriğin başkalarına da ulaşması anlamına gelir, unutmayınız.

Gördüğünüz gibi sizlere bloglar için olmazsa olmaz  dokuz adet ipucu sundum, umarım işinize yarar. Her türlü sorularınızı iletişim sayfasından veya aşağıdaki yorum formundan iletebilirsiniz. Takipte kalın.

2 Comments

  1. Ben de bu hususlara dikkat ediyorum hocam. Etiket olayını çok detaylı olarak devam ettiriyorum ve anahtar kelime seçiminde çok titiz davranıyorum.
    Ben gayet başarılı ve faydalı bir makale olarak gördüm. Tebrik ederim.

  2. emel

    bilgiler için teşekkürler öncelikle. wordpress ücretsiz oldugunu biliyorum. tema ayarlarken hazır temalar değilde kendi çektiğim fotoğrafları tema olarak kullanmak istiyorum fakat sadece hazır temaları kabul ediyor. nasıl yapabilirim? teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.