Bütün blog yazarları her zaman takipçisine en iyisini sunmak ister. Fakat bunu yaparken her zaman gördüğümüz o ‘kaliteli blog yazarları’ gibi arkamızda maalesef ajanslar olmayabilir yani çoğu zaman iş başa düşebilir, düşüyor da. Bugün sizlere farklı bir konudan bahsetmek istedim, blogumda farklı konsept arayışları peşinde koştururken bir yanda da bir blog takvimi hazırlamaya çalışıyorum. Bu takvimi en sağlıklı şekilde nasıl oluştururum araştırma yaptım ve yabancı kaynaklardan aldığım birkaç bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim.

Blog takvimi oluşturmanın en güzel yanı stratejik blog yayını yapmak. Gerçek yaratıcılık ve kalite strateji gerektirir, bu benim geç olsa da anladığım bir konu. Bizim yaptığımız iş ise okur yararına yazılar yazmaksa sanırım bunu planlı yapmalıyız. Bu plansızlık ileride size düzenli takipçilerinizi kaybetmeniz olarak geri dönecek.

Eğer para karşılığı blog yazarlığı işi yapıyorsanız bu yazı pek işinize yaramayacak, çünkü o kadar geniş bir rehber değil (aslında bu yazı bir rehber bile değil). Bu yapılan blog takvimi ilk başta size karmaşık bir süreç olarak gelebilir çünkü planlamalarınızı en az 2 haftalık yapmak zorunda olacaksınız. Kendimizi kandırmayalım çoğumuz 1 haftada 1 yazı giriyoruz (ben bunu çoğu zaman yapamıyorum bile), bu yüzden planlama süremizi uzun tutacağız ama 2 hafta sonra ne yazacağımız şimdiden belli olacak.

Ben içerik üretimi ve pazarlama işinden böyle para kazanıyordum, şimdi bunu bir blog takvimi haline getirerek bloguma uygulayacağım. Şimdi gelelim blog takvimi hazırlarken nelere dikkat etmemiz gerektiğine.

Blog takvimi nasıl oluşturulur ?

Blog Takvimi Nasıl Oluşturulur?

İlk adım içerik planlaması: İlk önce kendinize 2 hafta boyunca (ya da takvimi ne kadar uzun tutacaksanız artık) yazacağınız başlıkları belirlemeniz gerekmekte. Unutmayın yazılarınız özgün ve net olmazsa bu çoğu okuyucunun ilgisini çekmeyecektir. Ayrıca önünüzde bir takvim olacağı için o başlık hakkında internette yapmanız gereken araştırmanında süresi belli olacaktır. Eğer 2 haftalık takvime 3 içerik sığdırdıysanız farklı kategorilerde olması da daha bir üretici olmanızı sağlayacaktır.

İçeriğin organize edilmesi: İçeriğin organize edilmesi gerçekten çok önemli ve karmaşık bir adım. İçerikleriniz hazır veya hazırlanmak üzere fakat aşağıdaki maddelere dikkat etmeniz içeriği ve takvimi organize etmeniz için önemli olacaktır.

İçeriğin yayınlanacağı tarihi belirlemeniz gerek ilk, zaten bunu yapmazsak takvim yapmanın da bir anlamı olmaz. Eğer yazılarınızı sosyal medyanın kullanım oranının yüksek olduğu saatlerde yayınlarsanız güzel ziyaret alırsınız. Ben genelde akşam-gece saatlerini seçiyorum ama en sağlıklı saatler öğle saatleri.

SEO için kullanılacak anahtar kelimelerde en önemlisi, yazıyı yazdık word dosyasına attık bitti yok. O word dosyasının bir yerine seo açıklamasını, anahtar kelimeleri yazıyı yayınlama tarihi gelmeden doğru analiz yapıp yazmanız gerekmekte.

İçeriklerde kullanacağız görselleri de pek tabii önceden bulup hazır tutmamız gerekmekte. Yazılarınızın sonuna alakalı videolar, müzikler koymayı unutmayın.

İçeriğin organize edilmesinde son adım ise yazının yayınlandıktan sonra nerelerde duyurusu yapılacağıdır. Biz bunun için Facebook, Twitter, Google Plus kullanmayı yeterli görsek de yabancılar işi abartıp Periscope, Instagram ve Vine görsel kanallarını da kullanıyorlar. Duyuru yaparken bir Facebook grubuna link bırakıp gitmeyin. Yazının hakkında sıra bir açıklama yapın ki bu açıklama da önceden takviminizde hazır dursun.

[mks_separator style=”dashed” height=”2″]

Son Olarak

Benim size blog takvimi oluşturmak hakkında aktarabileceklerim bu kadar, bende artık bu plana göre bir takvim hazırladım ve yazıları buna göre yayınlayacağım. Soru, görüş, öneri, bak bunu böyle yapsak daha güzel olur demeniz için yorum kısmı her zaman açık. Aramızda kalsın diyor iseniz ben her gün e-postalarımı kontrol ediyorum, iletişim sayfasını kullanarak bana ulaşabilirsiniz.

1 Comment

  1. 6 Yıllık deneyimimi göz önünde bulundurarak söylüyorum ki, düzenli içerik olmadığı zaman düzenli yükseliş olmuyor. Yok yani kimse boşuna beklemesin. Bunun için takip edilmesi gereken çizelge üç aşağıya beş yukarıya bellidir. Bunu da yazına eklemeni rica edeceğim ki yazıyı daha zengin bir hale getirebilelim;
    Günde 1’in üzerinde içerik = Çok hızlı gelişim.
    Günde 1 içerik = Hızlı gelişim.
    2 Günde 1 içerik = Orta seviye gelişim.
    Haftada bir içerik = Alt düzey gelişim.
    Ayda bir içerik = Vasat gelişim.
    Ne zaman ki bu düzeni tam ve kaliteyi düşürmeden sağlayabiliyorsunuz, o zaman blogunuz sizi mutlu etmeye başlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.